Anul 2020 se anunta a fi unul promitator pentru antreprenorii romani. Au aparut foarte multe surse de finantari nerambursabile anuntate de guvern, La unele dintre aceste finantari inscrierile sunt in toi, iar la altele sesiunile au fost bugetate pentru a putea fi pregatite.

Statul a publicat lista programelor de finantare pentru firme mici si mijlocii (IMM), inclusiv Start-Up Nation, cu alocarile bugetare propuse pentru anul 2020. Guvernul vrea sa adopte rapid bugetul, prin angajarea raspunderii in Parlament, fara dezbatere.

POR 2.2

Printre cele mai importante din aceasta lista, Programul Operational Regional este o sursa de finantare prin care Microintreprinderile si firmele mici si mijlocii (IMM) pot obtine fonduri europene intre 200.000 euro si 1 milion euro, in anumite conditii, prin linia de finanțare POR 2.2 IMM, pentru investitii în 10 județe.

Perioada de depunere a proiectelor a inceput deja din 23 decembrie 2019 si este deschisa pana pe 24 martie 2020.

Pot cere banii europeni firme din domenii diverse, de la mici fabrici de textile până la ateliere de reparare a calculatoarelor, firme de editare de software, producție video etc. Acestea vor putea investi banii inclusiv în mijloace de comerț online.

In sesiunea anterioara (2016-2017), au fost selectate spre finantare in cadrul acestui program, peste 800 de proiecte in toate regiunile tarii.

Startup Nation Editia 3

Bugetul aprobat de guvern prevede 233 de milioane de lei, credite de angajament. Cu creditele de angajament, Ministerul Economiei va putea să deschidă o nouă sesiune a programului Start-Up Nation, pentru că în Programul de guvernare a promis că va păstra schema de finanțare (doar că o va modifica).

Banii aceștia ar ajunge abia pentru circa 1.160 de firme într-un nou program Start-Up Nation 2020, mult sub nivelul de până acum al programului, care țintea până la 10.000 de IMM-uri la sprijin. Asta dacă se va menține ajutorul nerambursabil de câte 200.000 de lei per firmă.

Programul Servicii si Comert

Programul Servicii si Comert este o sursa de finantare nerambursabila de 250.000 de lei si se adreseaza firmelor care au o vechime de cel putin un an de zile la data depunerii proiectului si care activeaza in sfera serviciilor / comertului.

Suma care poate fi obtinuta ca si finantare nerambursabila este de 250.000 lei iar aceasta reprezinta 75% din valoarea totala a investitiilor. Prin acest program de finantare se pot achizitiona echipamente IT, Cititoare de Coduri De Bare, Cantare Electronice, Case De Marcat, Masini, Utilaje Si Instalatii De Lucru, Electro Si Moto Stivuitoare, Mobilier, Autoutilitare, Pagini Web.

Progamul Microindustrializare

Firmele care vor sa obtina o finantare nerambursabila de 100.000 Euro acum o pot face prin Programul Microindustrializare.

Programul Microindustrializare 2019 se adreseaza societatilor care au o vechime mai mare de doi ani de zile. Prin intermediul acestui program de finantare nerambursabila se pot realiza investitii nerambursabile din partea ministerului de pana la 100.000 euro, suma reprezentand 90% din valoarea totala a proiectului de investitii.

Este destinat firmelor care activeaza in sfera Productiei , care au o vechime mai mare de doi ani de zile de la data infiintarii, la momentul deschiderii aplicatiei on-line care permite depunerea unui eventual proiect

PNDR – Investitii in exploatatii agricole

Submasura 4.1 „Investitii in exploatatii agricole” vizeaza atat sectorul vegetal cat si pe cel care zootehnic precum si investitii privind depozitarea si aplicarea gunoiului de grajd/ dejectiilor de origine animala si a namolului de epurare, facilitati de biogaz, utilaje folosite in agricultura pentru reducerea amprentei GES, precum si tehnologii/ echipamente care contribuie la sustinerea unei economii cu un nivel scazut de carbon.

Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei submasuri este sprijinirea investitiilor pentru cresterea competitivitatii exploatatiilor agricole prin dotarea cu utilaje si echipamente performante in raport cu structura agricola actuala, precum si investitiile pentru modernizarea fermei (in special cele de dimensiuni medii si asocieri de ferme mici si medii) si imbunatatirea calitatii activelor fixe.

Pot beneficia de acest program:

  • · Fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate;
  • · Cooperativele (cooperativele agricole și societățile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor;

PNDR – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

Submasura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” este o sursa de finantare nerambursabila in valoare de 50.000 Euro care va facilita inceperea activitatilor agricole pentru instalarea tanarului fermier intr-o exploatatie agricola, pe baza Planului de afaceri.

Ca si obiective, aceasta sumbasura isi propune cresterea numarului de tineri fermieri care incep pentru prima data o activitate agricola ca sefi/conducatori de exploatatie, fiind incurajati sa devina competitivi, sa se asocieze, sa participe la lanturile alimentare integrate.

Pot beneficia de acest program:

  • Tinerii fermieri în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instalează ca unic șef al exploatației agricole;
  • Persoanele juridice în care un tânăr fermier în sensul art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 care se instalează împreună cu alți tineri fermieri și care exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, beneficii și riscuri financiare în cadrul exploatației respective.

Asa cum mentionam la inceputul acestui articol, anul 2020 se anunta a fi unul promitator din punct de vedere al fondurilor europene nerambursabile.

Daca sunteti interesat de oricare dintre acest fonduri veti avea nevoie de o idee sau un plan de afaceri bine gandit si noi te vom ajuta sa iti duci planul la capat. Solicita acum consultanta la oricare din numerele afisare pe website, prin whatsapp sau prin email.

Obtine consultanta pentru afacerea ta!

Informatii legale

Contacteaza-ne

Email: office@fonduriimm.ro

Telefon: 0752 058 554